Ben jij klaar voor een elektrische auto?

Elk jaar wordt door onderzoeksbureau Aumacon de jaarlijks te verwachten autoverkopen in Nederland ingeschat. Voor 2023 ligt de voorspelling van het totaal aantal verkopen van vierwielers op de 350 duizend stuks, waarvan er 90 duizend volledig elektrisch worden aangedreven. Met een elektrisch voertuig draag je onder andere bij aan het milieu, profiteer je van lagere terugkerende kosten en rijd je rustiger (zonder te schakelen). Ben jij klaar om de overstap te maken naar elektrisch rijden? Lees in dit artikel de 3 belangrijkste overwegingen bij de overstap op elektrische voertuigen én ontdek onze favoriete EV’s van dit moment. 

Onze 3 favoriete elektrische auto’s uitgelicht 

Er komt voor ons allemaal een moment dat we gaan overstappen op een elektrische auto of een auto die rijdt op waterstof. Wij hebben onze 3 favoriete modellen voor je op een rij gezet:

#1 Peugeot e-208

De Peugeot e-208 wordt volledig aangedreven door de elektromotor, waardoor het model onder energielabel A valt. Dit betekent dat er tijdens het rijden geen CO₂ wordt uitgestoten. Het maximale vermogen bedraagt 100 kW, met een maximale koppel van 260 Nm. In de praktijk ligt de actieradius rond de 270 kilometer, afhankelijk van je type rit. 

Het opladen van deze Peugeot e-208 gaat via een Type 2 aansluiting, met een standaard laadvermogen van 7,4 kW. Binnen 7 uur en 30 minuten kun je dan met een volgeladen accu je weg vervolgen. Bij een openbare laadpaal met 3,7 kW vermogen ben je al gauw 14 uur en 45 minuten kwijt. Eenmaal onderweg vindt de aandrijving plaats via de voorwielen, waardoor je binnen 9 seconden van stilstand naar 100 km/u optrekt. 

Lees hieronder de belangrijkste eigenschappen van de Peugeot e-208:

Aantal deuren5
Aantal zitplaatsen5
SchakelingAutomaat
Vermogen136 pk
Topsnelheid150 kilometer per uur
AandrijvingVoorwiel (FWD)
Energielabel A
Koppel260 

#2 BMW i3

De BMW i3 rijdt 100% elektrisch, zonder dat je in hoeft te leveren op de kracht van de motor. Deze bedraagt namelijk maar liefst 170 pk. Binnen een kleine 7 seconden zit je op een snelheid van 100 kilometer per uur vanuit stilstand. Met de 37,9 kWh accu, kun je in de praktijk gemiddeld 235 kilometer af kunt leggen met een volgeladen accu.

Maak je gebruik van een snellader met een laadvermogen van maximaal 48 kW, dan is je voertuig binnen 36 minuten opgeladen. Voor een laadpaal aan huis of openbare laadpaal kan je rekenen op een laadtijd van 4 uur en 15 minuten, indien de laadpaal beschikt over een vermogen van 11 kW. 

De belangrijkste eigenschappen van de BMW i3 op een rij:

Aantal deuren5
Aantal zitplaatsen5
SchakelingAutomaat
Vermogen170 pk
Topsnelheid150 kilometer per uur
AandrijvingAchterwiel (AWD)
Energielabel A
Koppel250 

#3 Opel Mokka-e

De Opel Mokka-e is een elektrisch aangedreven model, dat net wat lager is uitgevoerd dan een SUV. Met een vermogen van 136 pk haal je vanuit stilstand binnen 9 seconden een snelheid van 100 kilometer per uur. De praktische actieradius ligt rond de 260 kilometer, afhankelijk van je gebruik. 

Indien je de accu wilt opladen bij een snellader, is deze binnen 26 minuten van 26 kilometer naar 208 kilometer opgeladen. Bij een openbare laadpaal of een laadoptie aan huis die beschikt over een laadvermogen van 11 kW is je accu binnen 5 uur voldoende opgeladen om een afstand van 260 kilometer af te leggen. 

De belangrijkste eigenschappen van de Opel Mokka-e lees je hieronder:

Aantal deuren5
Aantal zitplaatsen5
SchakelingAutomaat
Vermogen136 pk
Topsnelheid150 kilometer per uur
AandrijvingVoorwiel (FWD)
Energielabel A
Koppeling260

Bij auto.nl vind je online een groot aanbod aan elektrische en hybride voertuigen. 

Overwegingen bij het kiezen van een elektrische auto

Om erachter te komen welk elektrische voertuig past bij jouw wensen en eisen, zijn er drie belangrijke overwegingen: het totale bereik, de manier van je accu opladen en de kosten die bij de overstap op elektrisch rijden komen kijken. 

Wat is het rijbereik van je elektrische voertuig?

De capaciteit waar de accu van je EV over beschikt, wordt uitgedrukt in kWh. Hoe groter je capaciteit, hoe meer kilometers je af kunt leggen met een volgeladen accu. Binnen Europa wordt de actieradius gemeten aan de hand van de Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure, ook wel WLTP-methode genoemd. In de praktijk valt je rijbereik altijd lager uit. De vuistregel hierbij is dat je ongeveer twee derde van de WLTP-waarde aan kunt houden voor een realistische inschatting. De actieradiussen die in dit artikel worden genoemd zijn de praktische actieradiussen.

Welke manieren van opladen krijgen je voorkeur?

Bij het opladen van je voertuig zijn er twee soorten stroom: AC en DC. Bij de meeste EV’s geldt dat zij werken op DC. De meeste stopcontacten en laadpalen leveren daarentegen AC. Dit is de reden waarom je in vrijwel elk elektrisch voertuig een omvormer tegenkomt. Je kunt ervoor kiezen om een laadpaal aan huis aan te schaffen of om gebruik te maken van het ruime aantal publieke en semi-publieke laadpalen in Nederland en andere Europese landen. 

Daarnaast is het bij vrijwel alle elektrische voertuigen mogelijk om te snelladen. Hierbij kan je de accu in ongeveer 30 minuten tot 80% opladen. Hierna neemt de snelheid van het laden af. Er zijn een aantal modellen die dit niet kunnen. Bedenk dus vooraf hoe vaak je van plan bent snel te laden, zodat je de laadcapaciteit van de EV hiernaast kunt leggen. Check op ev-database.nl of jouw beoogde model kan snelladen. 

Wil je meer weten over elektrisch laden?

Wat zijn de eigendomskosten van het overstappen op een elektrisch voertuig?

De aanschafprijs voor een elektrisch voertuig ligt over het algemeen hoger dan een auto die rijdt op fossiele brandstof. Het verschil in aanschafprijs wordt in de luxere segmenten kleiner. Om elektrisch rijden te stimuleren ontvang je van de overheid subsidie bij aanschaf van een elektrische occasion of een auto die rijdt op waterstof. Daarnaast betaal je tot in ieder geval 2024 geen wegenbelasting als je elektrisch rijdt. 

Wil je meer weten over de kosten van elektrisch rijden?

The post Ben jij klaar voor een elektrische auto? appeared first on Moby.